På internet finns det barn. Och där det finns barn dit söker sig förövarna. Förövare söker på olika chattsidor och andra sidor som har med barn att göra. Därför är det oerhört viktigt att vara försiktig när man pratar med nya människor på internet, säg aldrig ditt riktiga namn och ge inte ut ditt nummer om du inte vet vem det är.
Ofta ljuger förövaren om sin ålder, han/hon kan säga sig vara yngre och vara någon helt annan men är egentligen väldigt farlig. Förövaren kan säga sig ha samma intressen som barnet han/hon tar kontakt med. Det är lätt för förövaren att ta reda på fakta om musikgruppen barnet gillar och sedan säga att det är en av hans/hennes favoriter också. En del förövare använder internet enbart för att skapa kontakt. Men en del ställer frågor som är personliga eller kanske ber barnet att göra saker som har sexuell innebörd.

För att skydda dig från en förövare på internet är det viktigt att du aldrig säger ditt riktiga namn ute på chattsidor. Hitta på ett ”alias”, alltså ett fantasinamn som du använder eller använd ett smeknamn. Då får förövaren det svårare att hitta dig. Berätta aldrig din adress, vart du bor eller i vilken skola du går i. Lita inte på någon du inte känner. Någon som kan vara extra trevlig, kan vara extra farlig – det vet du inte i förväg.
Träffa ALDRIG en ny kontakt på riktigt ensam. Om du absolut ska träffa någon så ta med dig någon annan, helst en vuxen.

Som vuxen bör du ha uppsikt över vem ditt barn pratar med .
Kontakta oss gärna för mer information om hur du kan skydda ditt barn på internet.