För den som varit utsatt för våldtäkt eller sexuella övergrepp är det oftast väldigt svårt att berätta vad som hänt. Man kanske har skuldkänslor eller känner osäkerhet på hur omgivningen ska reagera.

Att du som är/varit utsatt känner dig rädd eller orolig för att berätta är vanligt. Det kanske känns som ett svek mot personen som gör dig illa. Hen kanske har sagt att hen kommer råka illa ut om du berättar. Att det kan bli fängelse eller att du själv kommer att råka illa ut.
Men du kan inte vänta på att det ska upphöra och du är inte ensam. Det kan kännas som att det är du är den enda i hela världen som går igenom detta, att du aldrig kommer att må bra. Men så är det inte! Det går att må bra och det går att bli fri. Våga berätta för en vuxen. Eller kontakta oss, vi lyssnar gärna och försöker hjälpa dig.

Prata med någon som du litar på

Våga berätta för en vuxen, någon som du känner förtroende för. Det kan vara någon hemma eller någon kompis förälder, eller kanske någon i skolan? Ibland kan det kännas som att man faktiskt har berättat men att ingen lyssnar, berätta då för någon annan! Tills någon faktiskt lyssnar på dig.

Ibland kan det ta flera år innan man vågar berätta om att man har varit eller är utsatt för sexuella övergrepp och våld. Att det försent men det är aldrig försent! Att prata om det du varit med om är jätteviktigt för att kunna må bra igen och oavsett hur länge det har pågått eller hur gammal du är så går det att må bra igen. Men du behöver hjälp och du är inte ensam.

Det är inte ditt fel

Det är ALDRIG ditt fel. Du hade inte kunnat ”kämpa mer”, ”skrikit”, ”jag sa aldrig nej rakt ut”, ”jag ville inte att hen skulle bli ledsen” osv. Listan kan göras lång! Det är alltid den vuxnes fel att ett barn blir utsatt. Alltid. Och den vuxna vet att detta är fel. Alltid. Och kan därför försöka tysta dig på ett eller annat sätt. ”Berätta inte för någon”, ”det kommer att hända dåliga saker för mig då”, ”jag tar livet av mig”, ”jag dödar dig”, ”ingen kommer att tro på dig”, ”alla kommer att tro att det är ditt fel”, osv. Denna lista kan också göras otroligt lång. Och vet du, du är inte ensam, alla som kommer till oss som har en vuxen förövare har på ett eller annat sätt blivit tystnad på. Genom skuldkänslor eller hot. Och det är så fel och du ska inte behöva ha det så här och ingen annan ska utsättas av personen heller. Du är inte ensam. Aldrig. Vi finns för dig. Och det är inte ditt fel, aldrig. Och personen som gör detta mot dig eller har gjort utsatt dig för våld, våldtäkt, sexuella övergrepp eller vad det du nu kan vara behöver hjälp.

Ring oss på 020 – 356 356, det är gratis och syns inte på telefonräkningen. För dig som är upp till 30 år.
Vi tror alltid på dig och vill hjälpa dig! Du är inte ensam.